Metaal lassen

Metaal lassen doe je het beste bij de metaaldeskundigen van ROK Metaal. Wij zijn al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in metaalbewerking op maat. Bij iedere opdracht streven we naar topkwaliteit en voeren we al onze processen met passie uit. Wil je staal of een andere soort metaal laten lassen door ons bedrijf in Tilburg, Noord-Brabant? Geef je wensen aan ons door en ontdek alle mogelijkheden.

Neem contact opOver ons
ROK_Metaal_werken_bij

Wat is de definitie van (metaal) lassen?

Wanneer we het over metaal lassen hebben, gaat het over het proces waarbij twee materialen worden verbonden tot een geheel. Dit kan worden gedaan doordat de materialen in elkaar smelten door hoge temperaturen en een bepaalde druk. De verbindingsplaats wordt gebruikt om de materialen in vloeibare of deeg toestand te brengen.

De populairste lasprocessen op dit moment

De meest voorkomende lasprocessen worden hieronder op een rijtje gezet. Ieder lasproces heeft bepaalde kwaliteiten die het beste aansluiten bij bepaalde materialen en type constructie.

 

  • TIG lassen: Volledig handmatig lasproces waarbij inert gas het smeltblad bescherming geeft. Een wolfraam of tungsten zal de elektrode stiffen. Bij deze techniek wordt een zeer hoge laskwaliteit behaald op een lagere snelheid.
  • Mig mag lassen: Dit zijn twee verschillende lasprocessen die elkaar sterker maken. De lasdraad wordt vanaf een haspel geleidelijk en de gehele tijd aangevoerd. Er wordt bij MIG lassen gebruik gemaakt van inert gas terwijl er bij MAG lassen actief gas wordt gebruikt. Het wordt zowel met de hand als met robots toegepast en staat bekend om de hoge neersmelt.
  • Autogeen lassen: Het smeldblad wordt beschermd door een gas, waarbij geen elektrode aan te pas komt, maar warmte wordt gehaald uit de verbranding tussen acetyleen en zuurstof. Hierdoor ontstaat er een hete vlam, waardoor gelast kan worden. Deze methode wordt gebruikt bij materialen met een wanddikte van minimaal 6 millimeter.
  • Elektrode lassen: De afsmeltende elektrode wordt gebruikt om samen met de kerndraad de elektrode om de lasboog tot stand te brengen. Een proces wat moeilijk te automatiseren is.
  • Orbitaal lassen: De elektrode roteert vanzelf rond de stationaire buizen. Zeer populair, doordat de foutmarge minimaal is en de reproduceerbaarheid relatief hoog is.
  • Onder poeder lassen: Een volledig geautomatiseerd lasproces, waarbij er tijdens het lassen poeder wordt toegevoegd die het smeltblad bescherming biedt. De elektrode bij poeder lassen komt uit de lasdraad. Verder is het een lasproces met een hoge lassnelheid en lasdiepte. De lashouding is wel wat beperkter.
  • Andere hedendaagse lasprocessen zijn stiftlassen, puntlassen en robotlassen. Bij laatstgenoemde is geen lasser nodig, doordat de robot al het werk doet. Nauwkeurigheid gegarandeerd!

Essentiële materialen bij het lassen

Om te kunnen lassen, is het essentieel dat de juiste materialen aanwezig zijn. Denk hierbij aan een lasmachine, lastoorts, stroom en lastoevoegmateriaal.

Onder toevoegmateriaal verstaan we onder andere laselektroden, lasstaven, lasdraad, poeder en soldeer.

Ook zijn verschillende lasaccessoires essentieel om zonder zorgen te kunnen lassen. Denk hierbij aan staalborstels, draadtangen, slangen, droogkokers, onderleg strips, reduceerventielen en vlamdovers.

Lashulpmiddelen zorgen ervoor dat er een hoge kwaliteit van lasverbindingen en doorlassingen ontstaan. Belangrijke lashulpmiddelen zijn bijvoorbeeld lasstenen, keramische en backingstrips.

Wat natuurlijk niet kan missen tijdens het lasproces zijn de laspistolen, lastoortsen en lasmachines. De pistolen worden gebruikt bij Mig Mag lassen terwijl de toortsen bij Tig lassen worden toegepast. Lasmachines ondersteunen de persoon die aan het lassen is. Door de zeer hoge temperaturen en elektrische stroming worden de te verbinden delen in elkaar gelast met samensmelting.

Veiligheid voorop! Vergeet dus tijdens het lassen niet te denken aan de voorzorgsmaatregelen, zoals een lashandschoen, lashelm, laskap en bril.

ROK Metaal staat graag voor u klaar

Lassen is iets waar ROK Metaal veel ervaring en expertise in heeft. Geen project is ons te gek. Een stug stuk metaal gaan wij helemaal naar de wens maken voor onze opdrachtgever. ROK Metaal produceert de meest uiteenlopende opvallende en metalen objecten. Wilt u laswerk uitbesteden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Kom gemakkelijk meer over ons te weten of kom in contact, dan helpen we u graag verder!

ROK Metaal_call-to-action

Maak een afspraak

Met het moderne machinepark, een groot netwerk van andere metaalbedrijven biedt ROK Metaal u een totaalplaatje. Maak kennis met het gedreven team van ROK Metaal.