Metaal verspanen

In eigen werkplaats of op locatie
Ultiem maatwerk
Originele metaalproducties

Metaal verspanen: wat is het?

Onder het begrip metaal verspanen verstaan we een manier van materiaalbewerking, uitgevoerd door mens of machine. Het woord verspanen is op een logische manier tot stand gekomen. Spanen van het ”basisproduct” worden bij dit proces verwijderd. Hierdoor krijgt het materiaal in veel gevallen een andere vorm of wordt het kleiner. Ook de massa en het gewicht nemen tijdens het proces van verspanen af. Het kan zowel technische als economische redenen hebben om een product te verspanen. Hieronder geven we wat voorbeelden van verspanen.

ROK Metaal_forceren_3

Voorbeelden van metaal verspanen

Vaak wordt metaal verspanen beschreven als een uniek, maar vaag proces. Het duidelijkste voorbeeld is toch wel een timmerman die als het ware spanen van een deur afschaaft om er vervolgens voor te zorgen dat de deur perfect in het kozijn past. Hierdoor wordt de deur natuurlijk niet alleen smaller, maar ook lichter in gewicht. Door het materiaal dat de timmerman van de deur afschaaft niet zomaar terug kan worden geplaatst, is het essentieel dat dit in één keer perfect uitgevoerd wordt. Bij verspanende bewerkingen is dit hetzelfde geval.

Verschillende verspanende technieken

Iedere verspanende techniek is anders. De gekozen techniek wordt gekoppeld aan het doel dat bereikt moet zijn na het verspanen. Gaten boren kan bijvoorbeeld gedaan worden met een kolomboor. Wanneer iets op maat moet worden gemaakt, wordt er vaak gekozen voor zagen, vijlen of schaven. Hierbij wordt materiaal verwijderd. Bij metaal wordt ook vaak gekozen voor slijpen, net als cnc draaien op een cnc draaibank of frezen. Hieronder gaan we wat verder in op de twee laatstgenoemde.

De verspanende bewerkingen draaien en frezen

De verspanende bewerkingen frezen en draaien zijn beide uniek. Zoals u misschien al vermoedde, gebeurt draaien op de draaibank, terwijl frezen op de freesbank wordt gedaan. De vorm van het basismateriaal wordt bij deze techniek sterk aangetast. Deze verspanende bewerking kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt er op een computergestuurd programma gebruikt op een cnc draaibank of cnc freesbank. CNC staat voor computer numerical control. Cnc verspanen is de modernste vorm van de verspaningstechniek. Hierbij zal een specialist de cnc verspaner aansturen om tot de gewenste vorm te komen.

Bij draaien wordt het product klem geplaatst, waarna het met hoge snelheid ronddraait. De aanwezige beitel in langs- en dwarsrichting drukt tegen het product aan, waardoor spanen het product kleiner maken tot de uiteindelijke ideale vorm.

Bij frezen zorgt de frees ervoor dat het product de juiste bewerking krijgt. De frees beweegt om het product heen om de beste vorm te geven. Bij frezen beweegt alleen het gereedschap en het product dus niet, terwijl dit bij draaien wel het geval is. Door frezen kunnen er sleuven, gaten, kamers of eilanden worden aangebracht. De freesbank op de juiste manier instellen en beschikken over het juiste materiaal en gereedschap is essentieel om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Schakel onze specialisten in

Onder meer het forceren, vloeidraaien, dieptrekken, kanten en zetten van verschillende soorten metalen – zoals staal, rvs en aluminium – behoren tot ons uitgebreide dienstenpakket. Schakel onze specialisten in voor jouw project door te bellen naar +31(0) 416 36 18 41, het contactformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar info@rokmetaal.nl.

Hoe wordt verspanen in de techniek toegepast?

Verspanende bewerkingen kunnen in vrede vorm gebruikt worden. Voor veel industrieën zijn de technieken een perfecte uitkomst. Denk hierbij aan de meubelindustrie, houtverwerkende industrie, werktuigbouwkunde en de olie & petrochemie sector.

ROK Metaal is de ideale partner voor metaal verspanen

ROK Metaal is de ideale partner om verschillende verspanende bewerkingen uit te laten voeren. Met de hoogste veiligheidsnormen een beste machines en mensen zorgen wij voor de beste eindresultaten. Benieuwd geworden? Neem dan gemakkelijk contact op met onze specialisten op het gebied van onder anderen hout verspanen, kunststof verspanen en schaaf spanen.

ROK Metaal_call-to-action

Maak een afspraak

Met het moderne machinepark, een groot netwerk van andere metaalbedrijven biedt ROK Metaal u een totaalplaatje. Maak kennis met het gedreven team van ROK Metaal.